Burun Estetiği

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://gokhantemiz.com/wp-content/uploads/2022/10/burun1.jpg

Estetik burun ameliyatı burundaki çeşitli deformiteleri düzeltmek amacı ile genel yada lokal anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Ameliyat planlaması hasta ile yapılan görüşme ve muayene sonrası hastanın estetik beklentilerini anlayıp fonksiyonel (nefes alma gibi) problemleri ortaya koyduktan sonra yapılmaktadır. Burunda istenmeyen şekillere (burun sırtında kemer, burun ucunun sarkıklığı, burunda eğrilikler) genelikle septum deviyasyonu ve konka hipertrofisi gibi nefes almayı zorlaştıran deformitelerde eşlik eder. Bu ameliyatta benim amacım formunu uzun yıllar koruyabilecek estetik olarak güzel bir burun elde etmek ve fonksiyonel problemleri çözerek hastamın daha rahat nefes almasını sağlayarak hayatını kolaylaştırmaktır.

Ameliyat ile ilgili bilgiler

Burun ameliyatına başlamadan önce tüm yapılacak işlemler, burunun boyutlarında ve yapıları üzerinde yapılacak değişimler fotoğrafik analizler ile hesaplanır. Bu planlar doğrultusunda ameliyat gerçekleştirilir. Benim tercih ettiğim yöntem çoğunlukla açık rinoplasti olarak ismlendirilen ve burundaki tüm oluşumların ve onlara ait deformitelerin net olarak görülüp değerlendirilmesine izin veren tekniktir. Ameliyat süresi yapılacak girişime ve deformitelerin ağırlığına göre 1 – 3 saat arasında değişmektedir. Ameliyattan sonra genelikle tampon kullanmamaktayım bazen ortası nefes almaya izin veren ve etraf dokulara yapışmayan silikon tampon kullanabilmekteyim.

Ameliyat sonrasında urun üzerine plastik bir atel yerleştirilmektedir. Tampon var ise 3. Günde alınmakta bir hafta sonra ise atel çıkarılmaktadır. Atel çıkarıldığında göz çevresindeki şişlikler büyük ölçüde geçmiş olmaktadır ve günlük hayatına ve işine dönebilmektedir.

Ameliyat Sonrası Yaşanabilecek Sorunlar

Burun ameliyatı sonrasında tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılabilir. İlk akla gelen anesteziye ve işlem sırasında kullanılan ilaçlara bağlı istenmeyen durumlardır. Bu durumların önüne geçmek için modern anestezi yöntemleri kullanılır ve ameliyat öncesi oluşabilecek sorunlara yönelik detaylı incelemeler yapılır.

Tüm cerrahi işlemlerin ortak komplikasyonlarından olan kanama ve enfeksiyon çok düşükte olsa burun ameliyatı içinde geçerlidir. Kanama ilk 24 saate sızıntı şeklinde olabilir sonrasında rengi açılarak burun akıntısına dönüşür. Enfeksiyonun önüne geçmek için ameliyat sırasında ve ameliyat sonrasında antibiyotik kullanılır.

Geç dönemde nefes alma ile ilgili problemler yaşanabilir. Bu sıkıntı büyük oranda ödemlerin gerilemesi ile düzelir. Bazen alerjik şikayetlere bağlı sıkıntılar devam eder ve buna bağlı nefes sorunları yaşanabilir.

Burun Ucu Estetiği Nedir ?

Burun sırtına kemiklere müdahale edilmeden sadece burun ucu ile ilgili işlemlerle hastanın beklentilerinin karşılanabileceği durumlarda uygulanabilen dir cerrahi işlemdir. Ameliyat sonrasında şilikler çok daha kısa sürer tampon hiç kullanılmaz plastik atel çok daha erken çıkarılır.

Burun Dolgusu Nedir ?

Yanak ve dudakta kullanılan hiyalironik asit içerikli dolgular durundaki bazı deformitelerin kamuflajı için kullanılabilir. Bu deformiteler bazen önceden yapılmış bir rinoplasti ameliyatına bağlı oluşabilir bazen ise küçük bir burun kemerini yada hafif bir eğriliği saklamak için kullanılır. Anestezi ihtiyacı duyulmayan bir uygulamdır, işlemden sonra hasta günlük yaşamına hemen geri dönebilir. Ama dolgu malzemesinin 8 ay ila 1 yıl arasında eriyeceği unutulmamalıdır.